26 Kasım 2009 Perşembe

DONDURMA NASIL DONDURULUR

Dondurmalar temel olarak iki kısma ayrılır. Bunlardan birisinin temelini süt, Diğerinin ise meyve suları oluşturur. Fakat, gerek süt olsun, gerekse meyve suyu olsun; bunlar doğrudan doğruya makineye koyarak dondurulumazlar. Dondurmaların çeşitlerine göre bunların Süt ile yapılanlarına; Şeker, Yumurta,Kakao, Pralin, Meyve suları ile yapılanlarında;Şeker Yumurta akı, ve benzeri Gibi şeyler katarak, bunlar önce , Krema, yada şurup haline gelirler ve bu krema, yada şurubun dondurulması sonucuda da sütlü veya meyveli dondurmalar oluşur.

Yanlız bu dondurmaların krema yada şuruplarını hazırlarken, dozlara özellikle şeker dozuna çok dikkat etmek gerekir. Çünkü, fazla şeker dondurmaının donmamasına, az şeker ise buzlanarak içince taş gibi parçalar oluşmasına neden olur.

Dondurulmalarına gelince: Herhangi bir dondurma krema yada şurubu olursa olsun, bunların dondurulma şekilleri birbirinin aynısıdır. Yani, hazırlamış olduğumuz krema yada şurubu dondurma makinesinin madensel kutusuna ancak dörtte üç oranındadoldurduktan sonrakutunun tam ortasınapervaneyioturtmalı ve kapaığını kapatmalıdır. sonrada madensel kutuyu tahta yada sacdan yapılmış kendi kovasının içine oturttuktan sonra, kova içindeki kutuyu çeviren kolu yerine takmalıdır. Bundan sonra kova içindeki kutununetrafını kapak hizasına kadar bir kat kuçuk kırılmış buz, Bir kat kalın tuz olmak üzere dondurmalı, sonra bunların üstlerine vurarak bunların kutu içinde birbirlerine iyice sıkışmasını sağlamalıdır. buz ile tuzun kutuya yerleştirilmesi bitince; kutunun üstündeki koliyice ağırlaşıp da dönmez bir hale gelinceye kadar, bunu durmadan cevirmelidir. (kol dönmez bir hale geldiği zaman kutunun içindeki krema yada şurubun dondurma haline gelmiş olduğunu anlarız. )

Budan sonra, dondurmanın içine, tuzlu su kaymaması için kutunun kapağını dikkatlice açarak, içindeki pervaneyi çıkartmalıve kutunun kapağını tekrar kapatarak kolu fervanesiz olarak beş dakika daha çevirmeli, sonra da dondurmayı bardaklara alarak servis yapılmalıdır.

Dondurmanın fazla donmuş olması istenirse: Yukarıda anlatıldığı gibi ktu pervanesiz olartak beş dakika çevirildikten sonra kovanın içinde, suhaline gelmiş olan tuzlu suyu boşaltmalı ve kutuyu tekrar bir kat buz bir kat tuzu sıkıca doldurmalı, sonra da üstüne bir örtü örtükten sonra bir saat öylece bırakmalı, ancak bir saat sonra servis yapılmalıdır.